marți, 6 iulie 2010

2 in 1...

Cercetatorii Pentagonului incearca sa dezvolte un vehicul militar care poate calatori in apa, ca un submarin, inainte de a se ridica si a zbura, relateaza Daily Telegraph.

Agentia pentru proiecte de cercetare avansata in domeniul apararii (DARPA), departamentul armatei americane pentru stiinta si tehnologie, intentioneaza sa inventeze un vehicul care sa poata zbura la altitudini joase, deasupra apei, pana cand se apropie de tinta, moment in care se poate scufunda, pentru a evita detectarea si isi poate ataca tinta.

Proiectul, in curs de dezvoltare din 2008, a ajuns la stadiul de propunere a proiectelor, iar mai multi constructori s-au aratat interesati.

DARPA ar putea aloca fonduri pentru dezvoltarea acestui vehicul intr-un an de zile.

Desi principiile hidrodinamice si aerodinamice sunt similare, provocarile tehnologice sunt profunde.

O aeronava trebuie sa fie cat mai usoara posibil, pentru a folosi energie minima la decolare, in timp ce submarinele trebuie să fie dense, pentru a rezista presiunii apei.

Aeronavele, mai grele decat aerul, se ridica datorită fluxului de aer de sub apripi, in timp ce submarinele pur si simplu absorb sau evacueaza apa pentru a se scufunda si ridica.